Nieuwe laptop nodig? Hier moet je op letten

Laptop

Het uitkiezen van een nieuwe laptop kan een flinke klus zijn. Welke laptop de juiste is hangt af van de manier waarop je de laptop wilt gaan gebruiken. Er zijn meerdere soorten laptops met verschillende prijsklassen. In dit artikel staat beschreven waar je op kunt letten bij het kiezen van een nieuwe laptop.

Laptop specificaties

Wanneer je een nieuwe laptop wilt kopen en het aanbod gaat bekijken kom je allerlei laptop specificaties tegen. Laptopverzekeringvergelijken geeft graag uitleg over deze specificaties zodat jij weet welke laptop je kunt aanschaffen.

Besturingssysteem

Het besturingssysteem bepaalt wat een laptop kan. Er zijn drie besturingssystemen: Windows, macOS en Chrome OS. Het besturingssysteem staat bij aankoop meestal al op de laptop geïnstalleerd. Windows is het meest gebruikte besturingssysteem. Dit zorgt ervoor dat er veel programma’s en opties voor Windows beschikbaar zijn. MacOS is het besturingssysteem van Apple. Het aanschaffen van een Macbook heeft als voordeel dat de laptop makkelijk gesynchroniseerd kan worden met andere Apple apparaten. Een Apple laptop is over het algemeen duurder dan een Windows laptop. Laptops met het besturingssysteem Chrome OS worden steeds vaker aangeschaft. Dit besturingssysteem werkt via de Chrome-webbrowser. Chromebooks werken door middel van apps en het is daarom niet mogelijk om programma’s op een Chromebook te installeren.

Model

Het model van de laptop bepaalt het gewicht en de prijs van de laptop. Voor studenten en mensen die veel met hun laptop reizen is een lichtgewicht laptop handig. Tegenwoordig zijn er ook laptops met kantelbaar scherm verkrijgbaar. Dit maakt de laptop zwaarder en duurder. Laptops worden in verschillende maten verkocht. Het standaard laptopformaat is 15,6 inch.

Scherm

Laptopschermen verschillen in helderheid, scherpte, kleur en contrasten. Grote verschillen zijn merkbaar tussen matte en glimmende schermen. Glimmende schermen geven een mooier beeld, maar de omgeving is vaak in de weerspiegeling zichtbaar. Om deze reden kan een laptop met mat scherm een betere keuze zijn.

Processor

De processor is de motor van de laptop. Hoe beter de processor, hoe meer taken er tegelijk op de laptop uitgevoerd kunnen worden. Het is aanbevolen om minimaal van een i5 of i7 processor gebruik te maken.

Opslagcapaciteit

Er zijn twee varianten harde schijven. De Hard Disk Drive (HDD) en Solid State Drive (SSD). De SSD is een snellere versie van de HDD. Een HDD heeft meer opslagruimte, maar een SSD werkt sneller en betrouwbaarder. Laptops met een SSD-schijf zijn duurder. Tegenwoordig zijn er ook laptops beschikbaar die een combinatie van SSD en HDD hebben.

Prijsklassen laptop

Laptops zijn er in verschillende prijsklassen, variërend van 300 euro tot 3500 euro. De premie en het eigen risico van een laptopverzekering zijn afhankelijk van de aanschafwaarde van je laptop. Op de pagina laptop verzekeren staat een overzicht van de premies en voorwaarden van de laptopverzekeraars.

Laptop verzekeren

Wanneer je een nieuwe laptop aangeschaft hebt wil je er zo lang mogelijk gebruik van kunnen maken. Het kan altijd gebeuren dat je laptop beschadigd raakt. Laptopverzekeringvergelijken maakt het je makkelijk om laptop verzekeringen te vergelijken.

4/5 - (5 stemmen)