Verleng de levensduur van je laptop accu met deze tips

Laptop opladen

Veel laptopgebruikers laden hun laptop op de verkeerde manier op. Hierdoor gaat de kwaliteit van de accu snel achteruit. Wellicht heb jij je wel eens afgevraagd waarom de accu van je laptop zo snel leeg gaat. Door dit artikel te lezen krijg je antwoord op deze brandende vraag en ontvang je tips om de levensduur van je accu te vergroten.

Lithium-ion laptop accu

De meeste laptops zijn voorzien van een lithium-ion accu. Zonder een goed opgeladen batterij kun je geen gebruik van je laptop maken. Slijtage aan de accu is niet te voorkomen. De manier van opladen heeft wel grote invloed op de levensduur van de accu. Door je laptop op de juiste manier op te laden kan je apparaat langer mee gaan. Over het opladen van elektronische apparaten bestaan veel misverstanden.

Een platte lithium-ion accu kan gemiddeld tussen de 500 en 700 keer opgeladen worden. Het volledig opladen van een accu wordt een cyclus genoemd. Wanneer je maatregelen neemt om de levensduur van de accu te vergroten kunnen er zelfs meer dan 700 oplaadbeurten gerealiseerd worden. Door de accu langzaam op te laden en de batterij niet volledig leeg te laten lopen en niet volledig op te laden kan de accu van je laptop langer mee gaan.

Opladen eerste laptopgebruik

In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt is het niet noodzakelijk om de accu van je nieuwe laptop op te laden voor het eerste gebruik. Volgens hoogleraar Notten heeft het wel/niet opladen van de laptop accu voor het eerste gebruik geen invloed op de levensduur.

Wanneer moet ik mijn laptop opladen?

Het volledig opladen van de accu is slecht voor de levensduur. Het is beter om je laptop niet tot 100% vol te laden. Daarnaast is het ook niet verstandig om de laptopaccu helemaal leeg te laten lopen. Hoogleraren van de Technische Universiteit adviseren om het batterijpercentage tussen de 20 en 80% te houden.

Veel mensen laden elektronische apparaten ’s nachts op. De levensduur van de accu wordt verkleind door de accu langer dan nodig in de lader te hebben. Daarnaast wordt de laptop ’s nachts tot 100% opgeladen, wat ook niet bevorderlijk is voor de kwaliteit van de accu. De laptop kan het beste opgeladen worden bij kamertemperatuur.

Laptopoplader

Pas op met goedkope laptopopladers. Het is sterk aanbevolen altijd gebruik te maken van de originele oplader die bij het aanschaffen van de laptop geleverd wordt. De kwaliteit van de onderdelen die in de goedkopere opladers gebruikt worden is minder. Het kan zelfs gevaren met zich meebrengen. De oplader en de batterij moeten volledig op elkaar afgestemd zijn. Het gebruiken van andere opladers komt de levensduur van de accu niet ten goede. Het verkeerd opladen van de laptop kan zorgen voor kortsluiting.

Het voltage waarmee stroom naar de accu geleid wordt mag niet hoger dan het aanbevolen maximum zijn. Door regelmatig gebruik te maken van snelladers wordt de veroudering van de accu’s versnelt.

Naast het achteruitgaan van de levensduur van de accu kan de laptop door omstandigheden beschadigd raken of gestolen worden. Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder onze laptop en moet deze snel gerepareerd worden. Het is mogelijk om je tegen de kosten voor laptop reparatie te verzekeren. Bekijk het overzicht met laptop verzekeringmaatschappijen op de pagina laptop verzekeren om een laptop verzekering te kiezen.

4.4/5 - (20 stemmen)